České restaurace a hospody procházely v loňském roce turbulentním obdobím. Slibný začátek roku nevydržel dlouho a následovaly meziroční propady. Přesto se některým podnikům, zejména v Praze a Brně, dařilo lépe než ostatním.
Restaurace a hospody v České republice zažily v roce 2023 rok plný výzev. První polovina roku přinesla krátké oživení, ale již v květnu se objevily první meziroční propady. Ani letní měsíce nebo konec roku nedokázaly situaci zlepšit. Podle dat společnosti Dotykačka sice celkové tržby rostly o tři procenta, ale inflace ve výši šesti procent znamenala, že reálně obor skončil tři procenta v minusu.
Petr Menclík, ředitel Dotykačky, vysvětluje: „Čísla je třeba vnímat v kontextu. Proti tříprocentnímu nárůstu tržeb stojí šestiprocentní inflace, což znamená reálný pokles. To platí zejména pro oblasti, které jsou na průměru nebo pod ním. Mnohé gastropodniky měly dokonce horší výsledky.“
Situaci komplikují regionální rozdíly. Zatímco v Praze a Brně dosáhly tržby sedmiprocentního nárůstu, v Pardubickém a Karlovarském kraji se tržby propadly o jedno až dvě procenta. Luboš Kastner z Hospodářské komory ČR dodává: „Gastronomie se stále nepotýká jen s rostoucími cenami energií a surovin, ale i s nutností přenášet vyšší ceny na zákazníky kvůli zvýšení DPH, zejména u nápojů.“
Velké rozdíly byly patrné také podle velikosti měst. Větší města jako Praha a Brno měla vyšší tržby, zatímco malá města a vesnice zaostávaly. Zajímavým jevem bylo, že během druhé poloviny prosince se trend obrátil a malé obce zažily větší nárůst tržeb, zatímco v Praze klesaly.
Inflace se výrazně projevila i v cenách v restauracích. Cenový gastro index (CGI) ukázal, že ceny v uplynulém roce rostly napříč republikou poměrně rovnoměrně, s výjimkou Karlovarského kraje, kde ceny stouply o jedenáct procent. Změny cen byly nejvíce patrné v kavárnách, kde došlo k jedenáctiprocentnímu nárůstu, zatímco disco kluby a bary zvýšily ceny nejméně.
Situace v české gastronomii zůstává v roce 2024 náročná. S rostoucími cenami a tlakem na zvyšování cen se restaurace a hospody musí přizpůsobovat měnícím se podmínkám, aby přežily v konkurenčním prostředí. Zatímco některé regiony a větší města se drží nad vodou, jiné části země čelí větším obtížím.